KPMG Meijburg betaalt voormalig partner Aerts miljoenen vertrekvergoeding

de Volkskrant
woensdag 17 mei 2017

Blijf op de hoogte

Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

De precieze hoogte van de vergoeding is niet bekend omdat de uitspraak geheim is. Het is het zoveelste pijnlijke onderdeel voor KPMG Meijburg in de affaire rond de top van het kantoor. Aerts bevestigt dat hij een vertrekvergoeding heeft ontvangen en 'tevreden' is met de uitspraak, maar vanwege 'de afgesproken geheimhouding met KPMG' kan hij niet op de zaak reageren. Ook KPMG Meijburg is zeer tevreden met de uitspraak van de arbitragecommissie, laat een woordvoerder weten. 'Over de afspraken kunnen partijen geen gedetailleerde inhoudelijke mededelingen doen. KPMG Meijburg kan zich volledig vinden in de uitkomst van de arbitrage. De uitspraak ziet het bedrijf als een overwinning.' De woordvoerder ontkent dat er miljoenen zijn betaald, maar heeft het over 'enkele tonnen'.

Opkrassen, Karim, opkrassen!

Bestuurslid Cnossen stormt de kamer van Aerts binnen en slaat op tafel

De kwestie draait om een conflict in 2015 tussen toenmalig bestuurslid Wiebe Cnossen van prestigieuze belastingadvieskantoor KPMG Meijburg en zijn collega fiscalisten Ad Aerts en Karim Aachboun. Aachboun kwam in 2008 bij het bedrijf binnen en werd door Aerts onder zijn hoede genomen. De succesvolle fiscalist maakte snel carrière, haalde veel vermogende klanten binnen en werkte met grote bedrijven zoals Louis Vuitton en KLM. Aerts en Aachboun speelden samen ook een belangrijke rol in de komst van het hoofdkantoor van het Israelische chemiebedrijf ICL naar Nederland, wat honderden banen opleverde. Maar op 24 maart 2015 ontstaat er een groot conflict. Aerts houdt voor een tiental collega's een speech waarin hij Aachboun de lof toezwaait voor zijn prestaties. Bestuurslid Cnossen denkt heel anders over Aachboun en zijn perspectief bij het belastingadvieskantoor. Hij wil de jonge fiscalist juist een slechte beoordeling geven. Daarom stormt hij na de speech met gebalde vuist de kamer van Aerts binnen, waar ook Aachboun is. 'Opkrassen, Karim, opkrassen', zegt hij schreeuwend.

De Telegraaf schrijft dat Cnossen het niet kon hebben dat een 'allochtoon' zoals Aachboun carrière maakte binnen het kantoor

Het voorval leidt tot een conflict binnen het normaal gesloten en discrete kantoor, dat vervolgens uitvoerig wordt beschreven in met name De Telegraaf. De krant schrijft dat Cnossen het niet kon hebben dat een 'allochtoon' zoals Aachboun carrière maakte binnen het kantoor. Het leidt uiteindelijk tot het vertrek van Aerts en Aachboun, maar niet zonder fikse schade voor KPMG Meijburg. In april 2016 krijgt Aachboun van de kantonrechter een schadevergoeding van 75.000 euro toegekend. Ook krijgt KPMG fikse kritiek van de rechter vanwege het 'botte gedrag' van Cnossen en het feit dat het kantoor de topman niet op zijn gedrag aansprak en er vervolgens geen excuses werden aangeboden. De rechtbank spreekt van 'ernstig verwijtbaar' handelen.

Aachboun gaat in beroep tegen de uitspraak, waarna hij de zaak voor een bedrag van naar verluidt bijna 1 miljoen euro schikt met zijn voormalig werkgever.

Vervolging

Aerts zegt dat hij door de top van het kantoor werd geïnstrueerd hoe hij moest getuigen over de affaire

Door de uitspraak van de arbitragecommissie heeft ook Aerts nu de relatie met zijn voormalig werkgever afgesloten. Maar de zaak is voor hem nog niet klaar. Hij heeft nog een zogeheten artikel 12 procedure bij het gerechtshof in Amsterdam tegen KPMG Meijburg lopen. Aerts had aangifte gedaan tegen zijn voormalige collega's, onder wie bestuursvoorzitter Wilbert Kannekens, vanwege beïnvloeding van hem als getuige. Aerts zegt dat hij door de top van het kantoor werd geïnstrueerd hoe hij moest getuigen over de affaire rond de jonge fiscalist Aachboun, mocht het tot een getuigenverhoor komen. Het Openbaar Ministerie besloot begin dit jaar om de top van het kantoor niet te vervolgen. Via de artikel 12 procedure hoopt Aerts alsnog vervolging af te dwingen. Aachboun is inmiddels voor zichzelf begonnen en is opgetogen over de uitspraak van de arbitragecommissie. 'Het recht heeft opnieuw gezegevierd, nadat de Amsterdamse kantonrechter al had geoordeeld dat KPMG Meijburg 'ernstig verwijtbaar' jegens mij heeft gehandeld. Het bevestigt wederom dat mijn voormalige collega bestuursvoorzitter Wilbert Kannekens in deze kwestie heeft gefaald. Ik adviseer hem daarom om met onmiddellijke ingang als voorzitter af te treden.'